FRFaîtes votre choix:

Gerookte zalm oorzaak Listeria-uitbraak

Nieuws > Gerookte zalm oorzaak Listeria-uitbraak >

Eén zieke overleed. Drie van de vier zieken hadden een onderliggende ziekte die hen extra kwetsbaar maakte voor listeriose.



Deze uitbraak leidde tot een recall van diverse varianten gerookte zalm bij Deense supermarktketens. De zalm was alleen in Denemarken verkocht, hoewel Dansk Supermarked in vier Europese landen winkels heeft. De zalm was koud gerookt en geproduceerd in Polen.



Aangezien de incubatietijd tot drie weken kan duren, verwachtte het Statens Serum Institut (SSI) meer ziektegevallen in september. SSI werkt samen met Fødevarestyrelsen en de Deense Technische Universiteit.



De uitbraak verscheen ook op de Europese recall-site RASFF. Aldaar staat dat er 240 k.v.e./g L. monocytogenes in de zalm is aangetroffen.

Whole genome sequencing



Het vaststellen van de overeenkomst van het type L. monocytogenes in de patiënten vond plaats via ‘whole genome sequencing’. Zo konden ook eerdere uitbraken door L. monocytogenes worden toegeschreven aan gerookte vis.

Bron: www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail