FRFaîtes votre choix:

Listeria ontwikkelt overlevingsunit

Nieuws > Listeria ontwikkelt overlevingsunit >

Onderzoekers van de Universiteit Diergeneeskunde in Wenen publiceerden in juni 2017 de uitkomsten van onderzoek naar het overleven van Listeria monocytogenes. Zij constateerden dat, zelfs als in productieomgevingen de hoogste hygiënestandaarden gelden en worden nageleefd, Listeria zich toch kan handhaven. Daarom kunnen ze toch nog in de productieomgeving worden aangetoond, ondanks strikte hygiënemaatregelen.

In zijn cel (genoom) vormt Listeria een ‘eilandje’ van twee genen, die op één plek zitten van het geheel van erfelijke informatie. Dit vergroot de kans dat de bacterie toch overleeft als hij wordt blootgesteld aan ofwel een pH die hoog is, ofwel aan sterk oxiderende stoffen.

De onderzoekers identificeerden de twee genen die een functionele eenheid hadden gevormd. Zij noemen een dergelijk eilandje van twee genen een ‘stress-overlevingsunit’.
Wanneer we beter begrijpen hoe zo’n bacteriële ‘redder in nood’ van twee genen precies functioneert, kan dit volgens de onderzoekers helpen om in de toekomst nieuwe strategieën te ontwikkelen om ons eten veiliger te maken.

Bron: www.vmt.nl
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail