FRFaîtes votre choix:

Ongewone recall van biologisch kaneelpoeder

Nieuws > Ongewone recall van biologisch kaneelpoeder >

Eind november 2017 haalden grote supermarktketens en speciaalzaken in Australië en Nieuw-Zeeland kaneelpoeder uit de verkoop omdat deze gecontamineerd was met Bacillus cereus. Het betrof gemalen kaneel, verpakt in een zakje met 150 gram product, dat ook online was verkocht.


Bij recalls in Europa en de Verenigde Staten (VS) gaat het meestal om een besmetting met Salmonella. Recalls van specerijen wegens besmetting met B. cereus zijn zeer ongewoon! Volgens de mededeling over deze kaneel van de Australische overheid kun je er ziek van worden.

De producent van de kaneel, Ecofarms, haalde het product terug. Er is voor zover bekend niemand ziek geworden.

Risico door met B. cereus besmette kaneel

Gewoonlijk gebruikt men slechts een kleine hoeveelheid kaneel in gerechten. Als dit echter warme gerechten zijn die vervolgens een tijd ongekoeld worden bewaard, krijgt B. cereus de kans te groeien en toxine te vormen. Dit kan zelfs gebeuren als er maar een klein beetje kaneel over een gerecht wordt gestrooid en het gerecht daarna enige tijd blijft staan bij kamertemperatuur. Ook als kaneel mee verhit wordt, kunnen sporen daarna weer ontkiemen. Die gaan immers niet dood door hoge temperaturen.
Recalls van specerijen vooral in de VS

Vooral in de VS zijn de afgelopen jaren veel recalls geweest van met Salmonella besmette specerijen. In Europa komt dit wat minder vaak voor. Dat wil niet zeggen dat de specerijen in Europa minder vaak besmet zijn. Het kan ook een gevolg zijn van een minder scherpe controle.

bron: www.vmt.nl  dd 31/01/2018
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail