FRFaîtes votre choix:

Diepvries-beefburgers oorzaak E. coli-uitbraak

Nieuws > Diepvries-beefburgers oorzaak E. coli-uitbraak >

Net voor Kerstmis 2017 haalde supermarktketen Sainsbury’s in Groot-Brittannië (GB) diepvries-beefburgers uit de verkoop omdat er een verband zou bestaan met een uitbraak door E. coli O157:H7 waarbij minstens twaalf mensen ziek zijn geworden.

Public Health England (PHE) legde dit verband na laboratoriumanalyse en epidemiologisch onderzoek. Sainsbury’s deed een dringend beroep op consumenten om de beefburgers die onder het eigen merk van Sainsbury‘s ‘Taste the Difference’ werden verkocht, niet te eten. Ook haalde Sainsbury’s de beefburgers uit de verkoop. Het betrof diepvriesburgers met een houdbaarheid tot in de tweede helft van 2018. De beefburgers waren geproduceerd met uitsluitend Brits rundvlees.

Volgens PHE zijn alle zieken inmiddels weer hersteld.

Uitbraken door hamburgers

Beefburgers die in filialen van restaurantketen Jack in the Box in de Verenigde Staten (VS) werden verkocht, bleken 25 jaar geleden besmet te zijn met E. coli O157:H7. Meer dan 700 mensen werden ziek en vier van hen stierven. De leverancier van Jack in the Box was gewaarschuwd door de lokale gezondheidsautoriteiten dat zij hun beefburgers onvoldoende verhitten. De producent had echter besloten de beefburgers niet te verhitten tot de wettelijk vereiste 68ºC, omdat de beefburgers dan niet sappig genoeg waren.

Uitbraken veroorzaakt door E. coli O157 komen in Nederland niet vaak voor. De laatst bekende uitbraken dateren uit 2005 (filet americain), 2007 (sla) en 2009 (filet americain). Ook in België is dit soort uitbraken zeldzaam, met in de laatste jaren alleen in 2012 een uitbraak veroorzaakt door filet americain.

Bevroren hamburgers uit Nederland veroorzaakten in België in 2007 wel een uitbraak door *Staphylococcus aureus. *

Bij kamertemperatuur ontdooien van bevroren hamburgers geeft nog extra risico’s.

bron : www.vmt.nl dd 31/01/2018
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail