FRFaîtes votre choix:

Nogmaals recall van blauwaderkaas

Nieuws > Nogmaals recall van blauwaderkaas >

Twee dagen voor Kerstmis 2017 haalde het bedrijf Errington Cheese de Dunsyre blauwaderkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk uit de verkoop omdat de kaas Listeria monocytogenes bevatte.

De recall vond plaats nadat het Openbaar Ministerie van Schotland twee maanden daarvoor had bepaald geen vervolging te zullen instellen tegen het bedrijf wegens de uitbraak in 2016 door de met E. coli O157 besmette Dunsyre Blue-kaas gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Deze kaas maakte 26 mensen ziek, waarvan er één overleed. Er lopen nog verschillende rechtszaken tegen Errington Cheese wegens deze uitbraak.

De laatste besmetting van Dunsyre Blue met L. monocytogenes kwam op 12 december aan het licht bij een routineonderzoek. Na een aanvankelijke recall van één batch, trof de Food Standard Agency Scotland (FSA) echter in meerdere batches L. monocytogenes aan, waarop het bedrijf op 23 december besloot dan maar alle Dunsyre Blue uit de verkoop te nemen en consumenten te waarschuwen.

Voor zover bekend is er niemand ziek geworden door de met Listeria besmette Dunsyre Blue.

Overstap naar gepasteuriseerde melk

Na de uitbraak in 2016, waarvoor producent Errington overigens alle verantwoordelijkheid ontkende, ging het bedrijf over van kaasproductie met ongepasteuriseerde melk naar productie met gepasteuriseerde melk.

Wij schreven over de eerdere uitbraak door Dunsyre Blue in de Digitale Nieuwsbrief van 24 augustus 2016.

L. monocytogenes kan op alle zachte kazen groeien

Sommige deskundigen vinden zachte kaassoorten van gepasteuriseerde en ongepasteuriseerde melk even veilig, mits kaasmakers goed zijn opgeleid. Onderzoek toonde aan dat L. monocytogenes op de buitenkant van zachte kazen kan groeien, ongeacht of deze van gepasteuriseerde of niet-gepasteuriseerde melk is gemaakt.

Het gebruik van gepasteuriseerde melk voor de productie van zachte kazen vermindert natuurlijk het risico op pathogenen in de uiteindelijke kaas, maar L. monocytogenes bevindt zich overal in de omgeving en daarom kan iedere kaas na productie besmet raken.

Uitbraak kost consumentenvertrouwen


In het verleden is al meermalen gebleken dat, wanneer een product eenmaal is betrokken geweest bij een uitbraak, dit product met extra wantrouwen wordt bekeken door de consumenten en onderhevig is aan meer controles door autoriteiten.

bron: www.vmt.nl dd 31/01/2018
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail