FRFaîtes votre choix:

Zorgwekkend dat STEC op vlees gemist is bij inspecties (08/05/2018)

Nieuws > Zorgwekkend dat STEC op vlees gemist is bij inspecties (08/05/2018) >

De ene na de na de andere supermarkt kondigde de afgelopen dagen een recall aan van vleesproducten. Spar, Emté, Poisz, Coop en MCD hadden allemaal te maken met een mogelijke STEC-besmetting. Wat is de oorzaak en welke maatregelen worden genomen? VMT sprak met de betrokken partijen en de NVWA.

Poiesz, MCD, Spar en Coop: allemaal kregen ze mager gehakt geleverd van vleesproductiebedrijf ProMessa waarvan Coop eigenaar is, dat mogelijk besmet was met STEC. Het besmette vlees is afkomstig van een Nederlandse toeleverancier (een uitbeenderij, red) van Promessa.


Coop

Woordvoerder Yvonne van Asselt van Coop: “ProMessa heeft 109 kilo van de desbetreffende partij vlees van deze uitbeenderij afgenomen, Deze hoeveelheid is uitsluitend verwerkt in een partij mager rundergehakt. ProMessa heeft de recall ingezet voor de volledige partij van 109 kilo. Een deel van deze partij is uitgeleverd aan Coop en na de recall melding van ProMessa direct, afgelopen zaterdag, uit onze winkels gehaald. Van Asselt vervolgt: “Dit betekent dat er sinds zaterdag geen vlees afkomstig van desbetreffende verdachte hoeveelheid vlees in onze winkels ligt. Naar onze informatie hebben andere afnemers van ProMessa gelijk gehandeld.”
Poiesz

Supermarktketen Poiesz had maar twee producten die mogelijk besmet waren met STEC van ProMessa afgenomen: extra mager rundergehakt 250 gram en 500 gram, producten die bovendien maar in een beperkt aantal vestigingen te verkrijgen zijn. Desalniettemin was de onrust onder klanten groot, ervoer Martin van der Steeg, senior assortimentsmanager bij de supermarktketen.
Onrust consumenten

“Er is een onnodige onrust. Klanten brengen al hun gehaktproducten terug. Maar het gaat alleen om de twee varianten extra mager rundergehakt die we van de leverancier krijgen. De rest van het gehakt maken we zelf.” Hij wijt deze reactie van klanten aan de onnauwkeurige informatie in de media die het hadden over ‘gehakt.’

De toeleverancier van ProMessa, neemt Van der Steeg niets kwalijk. Die handelde snel en accuraat door alle afnemers in de keten te informeren. “Na de ontdekking van de mogelijke aanwezigheid van STEC op vrijdag 27 april is er gelijk actie ondernomen en hebben we gelijk een waarschuwing op Facebook gezet. Wel had het product daarvoor al twee dagen in de schappen gelegen.”
NVWA

De besmetting met STEC is inderdaad vastgesteld in grondstoffen van de toeleverancier die aan alle door de recall getroffen supermarkten levert, bevestigt de NVWA. “Dat wil niet zeggen dat de bacterie ook daadwerkelijk in alle producten voorkomt. De recall was puur uit voorzorg”, bevestigt woordvoerder Rob Hageman.
FAVV

Inmiddels is duidelijk dat het gaat om uit België geïmporteerde grondstoffen. Of deze afkomstig zijn van een Belgisch slachthuis of dat de Belgen de grondstoffen op hun beurt importeerden, onderzoeken de NVWA en de Belgische voedselautoriteit FAVV. De NVWA meldde de voedselveiligheidsincidenten in het Europese RASFF-systeem. “De Belgen gaan nu hun deel van de tracering doen om de herkomst van het vlees te achterhalen. We staan hierover met hun in contact.”

Woordvoerder van de Belgische voedselautoriteit FAVV Dorine van Geert, bevestigt de contacten de Nederlandse tegenhanger. “Op dit moment zijn we bezig met het RASFF-bericht 2018.1164 en we hebben hiervoor ook contact opgenomen met de NVWA.”
STEC bevestigt

Spar is de enige supermarktketen tot nu toe die de vondst van STEC in haar gehakt bevestigt, waar andere ketens spreken over ‘mogelijke aanwezigheid’ van STEC. “Bij een hercontrole op een contra monster van de grondstofbatch is STEC positief gevonden. Om hoeveel STEC het gaat is niet vastgesteld, omdat er volgens de wettelijke norm geen enkele STEC bacterie in mag zitten. Theoretisch bekeken kan één bacterie een positief resultaat afgeven”, legt woordvoerder Ellen Deijkers van SPAR uit.

Net als Poiesz heeft ook Spar geen klachten over de toeleverancier van het besmette vlees die via ProMessa aan Spar leverde. “Voor zover nu bekend is hier geen sprake van een structurele afwijking of structureel foutief handelen.” Volgens Deijkers is Spar netjes op tijd geïnformeerd over het incident. Maar toch denkt Spar niet licht over het incident.

“Dit voorval zien we als een incidentele afwijking echter met verstrekkende gevolgen. Wanneer het onderzoek naar de oorzaak is afgerond, kan gekeken worden of het huidige borgingssysteem afdoende is of dat er verzwarende maatregelen nodig zijn.”
Oorzaak besmetting

De recall toont aan dat alle systemen goed werken, aldus de NVWA-woordvoerder. “Maar het is natuurlijk zorgwekkend dat STEC op vlees is gemist bij de inspecties.” Het kan zijn dat er een niet-zichtbare vervuiling is ontstaan in de slachterij doordat een darmpakket per ongeluk is geperforeerd, aldus de zegsman. “Maar het kan ook om persoonlijke hygiëne gaan, iemand die na toiletbezoek zijn handen niet wast bijvoorbeeld. Dat gaan we allemaal onderzoeken als de exacte herkomst van de grondstoffen bekend is.”
Traceringsonderzoek

Het grootste deel van de afnemers die het mogelijk met STEC-besmette vlees hebben ontvangen, zijn in beeld. Maar het traceringsonderzoek is nog niet afgerond. Er kunnen dus nog risico’s opduiken bijvoorbeeld als bedrijven het vlees in filet americain verwerken, aldus Hageman.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt goed in de gaten of er mensen ziek worden van STEC. De bacterie kan maag en darmproblemen veroorzaken. Tot nu toe zijn er geen ziektegevallen bekend. “Als je het vlees goed verhit, is er weinig aan de hand.” Meer informatie over STEC op de website van het RIVM


Bron: VMT dd 08/05/2018
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail