FRFaîtes votre choix:

Aardappelpuree oorzaak dodelijke uitbraak (19/07/2018)

Nieuws > Aardappelpuree oorzaak dodelijke uitbraak (19/07/2018) >

Deskundigen van het Zweedse Centrum voor de Controle op Besmettelijke Ziekten (Smittskydd) stelden vast dat in de regio Västra Götaland in West-Zweden een uitbraak plaatsvond door infectie met Listeria monocytogenes.

Dit gebeurde van januari tot in mei 2018. Zeven mensen werden ziek, waarvan er vier overleden. Volgens de autoriteiten betroffen de sterfgevallen allemaal ouderen met onderliggende ziekten. Zij gaven aan dat het hierdoor niet goed mogelijk was definitief te bevestigen dat de doodsoorzaak daadwerkelijk listeriosis was.
L. monocytogenes geïsoleerd bij zieken en uit maaltijden

Toch lijkt het er sterk op dat eenpersoonsmaaltijden van het bedrijf ‘Food Company’ in de stad Lidköping de oorzaak waren. L. monocytogenes met hetzelfde DNA-profiel als geïsoleerd bij de zieken, werd geïsoleerd uit de kant-en-klaarmaaltijden en ook bij een maaltijd bij een zieke thuis, waarbij vooral de aardappelpuree verdacht was. Nader onderzoek wees uit dat L. monocytogenes ook aanwezig was in de machine die de aardappels pureerde. Deze machine is verwijderd uit de productieruimte.
Producent haalt alle kant-en-klaarmaaltijden terug

De producent haalde alle maaltijden met uiterste gebruiksdatum 25 mei uit de verkoop en waarschuwde de afnemers en consumenten. Deze recall betrof alle kant-en-klaarmaaltijden die voorgegaard waren en gekoeld werden bewaard, ongeacht of er wel of geen aardappelpuree in de maaltijden zat.

De regionale overheid is echter bevreesd dat besmette eenpersoonsmaaltijden nog thuis bij mensen liggen in de koelkast of de vriezer. Zij roepen niet alleen consumenten, maar vooral ook thuiszorgorganisaties op om de voorraad thuis te controleren en maaltijden weg te gooien.

Bron : vmt dd 19/07/2018
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail