FRFaîtes votre choix:

Meer hygiëne gewenst bij productie geraspte kokos (29/08/2018)

Nieuws > Meer hygiëne gewenst bij productie geraspte kokos (29/08/2018) >

In juni 2018 nam een aantal grote supermarktketens in Frankrijk zakjes geraspte kokos uit de verkoop. Het bleek dat de kokos, afkomstig uit Indonesië, was besmet met Salmonella Weltevreden.

Ook op de Europese recall-site RASFF werd de besmetting aangemeld door Frankrijk. De kokos was verder te koop in Portugal, Andorra en België. De houdbaarheid was tot januari 2019.

Salmonella Weltevreden was aanwezig in 25 gram geraspte kokos.

Voor zover bekend is er niemand ziek geworden.

Eerdere uitbraken veroorzaakt door kokos

In 1991 vond in de Verenigde Staten (VS) een uitbraak plaats van cholera door diepvrieskokosmelk, geïmporteerd uit Thailand. In 1986 werden 31 mensen ziek in India door kokosnoot, besmet met Staphylococcus aureus.

In Europa was er een uitbraak in 1955 in Wales. Verder waren er uitbraken in Singapore en Thailand door met Shigella besmette kokosnoot.

Anno 2018 blijkt opnieuw dat geraspte kokos niet altijd onschuldig is. In 2017 was er een uitbraak met ten minste 27 zieken door met Salmonella besmette kokos in zowel de VS als Canada.

In 2018 vond een tweede uitbraak plaats in de VS door besmette geraspte kokos, verwerkt in smoothies. Er werden hierdoor ten minste veertien mensen geïnfecteerd met Salmonella Typhimurium.

Half april 2018 werd ook in Groot-Brittannië en Ierland met Salmonella besmette geraspte kokos uit de verkoop gehaald.

Gevoelig voor microbiële besmetting

Gezien de besmettingen met diverse pathogenen in tropische landen is meer aandacht nodig voor hygiëne tijdens productie. Kokos heeft nauwelijks antimicrobiële eigenschappen, bijvoorbeeld een lage pH, en is dus gevoelig is voor microbiële besmetting.
Dwergstaten, RASFF en de EU

Ook Andorra voerde de recall van de geraspte kokos uit. Er zijn verschillende dwergstaten in Europa: Monaco, San Marino, Liechtenstein, Vaticaanstad en Andorra. Ze tellen elk minder dan 100.000 inwoners en hebben een speciale relatie met de EU. Ze blijven echter buiten de EU omdat lidmaatschap te veel kost, of omdat de EU niet echt gemaakt is voor dwergstaten. Alleen Liechtenstein is, net als Noorwegen en Zwitserland, lid van de Europese Economische Ruimte.

Liechtenstein gebruikt dan ook RASFF en kan net als andere lidstaten producten op RASFF aanmelden. Andere dwergstaten, kunnen geen producten op RASFF aanmelden.

Vaticaanstad kan niet toetreden tot de EU omdat de bestuursvorm geen democratie is maar een pontificaat.

Bron: vmt Food dd 28/08/2018
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail