FRFaîtes votre choix:

Mager rundergehakt zat vol E. coli O26 (24/10/2018)

Nieuws > Mager rundergehakt zat vol E. coli O26 (24/10/2018) >

De supermarktketens Publix en Aldi in het zuidoosten van de Verenigde Staten (VS) haalden eind augustus 2018 producten met mager rundergehakt uit de verkoop. Er waren achttien mensen ziek geworden, omdat ze geïnfecteerd waren met E. coli O26. Een zieke overleed.

Op basis van epidemiologische onderzoek besloot Publix, met meer dan duizend winkels, het magere rundergehakt niet meer te verkopen. Een maand later maakten de autoriteiten bekend dat Cargill de producent van het gehakt was en er volgden meer producten die uit supermarkten werden teruggeroepen.
Meerdere gehaktproducten waren besmet

De recall betrof acht verschillende producten met mager rundergehakt, zoals hamburgers naturel of met verschillende kruidenmengsels, gehaktballen, gehaktbrood en met gehakt gevulde paprika’s.

Onderzoekers troffen in een pakje gehakt in de koelkast van een van de zieken E.Coli O26 aan met hetzelfde DNA-profiel als bij de zieken. Dit werd vastgesteld door middel van Whole Genome Sequencing (WGS).

Half augustus kreeg de Food Safety and Inspection Service (FSIS) de eerste signalen dat er een uitbraak zou zijn. Het gehakt was verkocht in de maanden juni en juli, maar FSIS stelt dat dit bij uitstek producten zijn die consumenten thuis in hun vriezer bewaren. FSIS en supermarktketen Publix vragen daarom consumenten met klem om thuis hun vriezer te controleren op aanwezigheid van deze producten.

Eerdere uitbraken door E.Coli

In Denemarken was recent een uitbraak die werd veroorzaakt door biologische gefermenteerde worst besmet met E.Coli O26. Tenminste achttien kinderen en twee volwassenen werden ziek. De betrokken E.Coli O26 werd zowel uit de worst als uit de feces van de zieken geïsoleerd.

In 2016 kregen in verschillende Europese landen vijftien kleine kinderen HUS. Hiervan overleden er drie. De patiëntjes waren besmet met de pathogene E.Coli O26. De oorzaak was besmette zachte schapenkaas.

In 2013 en 2016 kregen in Italië en Roemenië zestien kinderen HUS door met E.Coli O26 besmette ongepasteuriseerde zuivel. Drie daarvan overleden.

In 2015 werden in de VS door E.Coli O26 minstens zestig mensen ziek. Zij aten bij restaurantketen Chipotle.

Een van de meest bekende uitbraken is die in de VS in 2012. Het betrof een infectie door kiemgroente, waarbij 46 mensen ziek werden door E.Coli O26.
Vermeerdering moet voorkomen worden

Bij deze uitbraken moet er naast een eerste besmetting van het oorspronkelijke product ook een substantiële vermeerdering hebben plaatsgevonden.

In de beheersing van STEC is, naast productbesmetting, ook vermeerdering van de kiem dus bij uitstek de beheersmaatregel om ziekte te voorkomen. We moeten ons de vraag blijven stellen: ‘Doen we wel genoeg om vermeerdering te voorkomen?’

Bron: VMT food dd 24/10/2018
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail