FRFaÓtes votre choix:

Risico op bacteriŽle besmetting in groenten en fruit

Nieuws > Risico op bacteriŽle besmetting in groenten en fruit >

In het novembernummer van de Journal of Food protection verscheen een belangrijk artikel over de besmetting met Listeria monocytogenes, E. coli O157 en Salmonella van groenten en fruit gedurende de teeltperiode. De onderzoekers gebruikten 6 elektronische databases en beoordeelden 3500 wetenschappelijke publicaties die duidelijke en voldoende informatie gaven over hoe de producten tijdens de teelt werden besmet. Hoewel er vele factoren werden gerapporteerd die tijdens de teelt de besmettingskans kunnen beïnvloeden, concluderen de onderzoekers dat er eigenlijk maar een paar omstandigheden zijn vóór de oogst waarbij er gepubliceerd hard bewijs is dat die besmetting bevorderen. Die 68 relevante publicaties gaan dan vrijwel alleen over bladgroenten en tomaten. De omstandigheden die bewijsbaar besmetting in de hand werken zijn: 1) het telen op kleigrond; 2) het gebruiken van besmette mest of van mest met een niet-gestabiliseerde voor bacteriën ongunstige pH en 3) het gebruik van irrigatie door sproeien, waarbij vooral de onderkant van de groentebladeren wordt besmet.
De conclusie van dit onderzoek is dan ook dat de meest effectieve methoden om besmetting van groenten te voorkomen bestaan uit het verlagen van de microbiële besmetting van irrigatiewater en het zo veel mogelijk vermijden van contact met besmette bodemdeeltjes.
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail