FRFaîtes votre choix:

Infecties Campylobacter en E. coli gestegen

Nieuws > Infecties Campylobacter en E. coli gestegen >

Infecties met Campylobacter en E.Coli bleken vooral te zijn toegenomen. Het aantal infecties met Campylobacter bleek tussen 2006 en 2009 met 13 procent gestegen. Binnen de EU/EER werd er in 2009 melding gedaan van 201.605 ziektegevallen. De STEC/VTEC-variant van E.coli groeide tussen 2007 en 2009 met 7 procent. Van STEC/VTEC waren in 2009 meldingen van 3.698 gevallen.

Gedaalde bacteriële infecties

Uit het onderzoek blijkt ook dat enkele bacteriële infecties een daling doormaakten. Salmonella, Yersinia en Shigella lieten een dalende trend zien. Het aantal gevallen van Salmonella daalde tussen 2006 en 2009 met 33 procent en het aantal Yersinia-infecties daalde met 16 procent in dezelfde periode. Shigella-gevallen daalden tussen 2007 en 2009 met 13 procent. Het aantal infecties met Salmonella, Yersinia en Shigella bedroeg in 2009 respectievelijk 109.893, 7.638 en 7.621.

Stabiel gebleven infecties

Infecties met Listeria bleven door de jaren heen vrij stabiel. In 2009 werden er 1.638 gevallen geregistreerd.

Aantal voedselinfecties relatief laag

Het aantal infecties met deze bacteriën afkomstig uit voedingsmiddelen was relatief laag binnen de onderzochte periode. Opmerkelijk bleek bijvoorbeeld een verlaging van het aantal uitbraken van Salmonella door besmette eieren en eierproducten, bakproducten, gemengd voedsel en verschillende soorten vlees. STEC/VTEC-uitbraken bleken in 4 tot 22 procent van de onderzochte gevallen door besmette voedingsmiddelen veroorzaakt.


Gevallen van Shigella worden vooral gelinkt aan geïmporteerd vers voedsel en besmetting afkomstig van mensen die omgaan met voedsel. Bij Yersinia-infecties bleek de voornaamste boosdoener besmet varkensvlees.


Listeria bleek tussen 2006 en 2009 vooral aanwezig in zachte kazen en kant-en-klare vis- en vleesproducten. Een aantal voedselonderzoeken trof Listeria ook aan in andere kant-en-klaar-producten zoals salades, sandwiches, sauzen en soepen.

Bron: www.vmt.nl
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail