FRFaîtes votre choix:

Recall ijsjes zonder Listeria

Nieuws > Recall ijsjes zonder Listeria >

Redactionele noot:Op het eerste oog gewoon een recall zoals alle anderen. Het verschil met andere recalls zit hem er echter in dat er geen Listeria monocytogenes in het product is aangetroffen. Dat dit een reden is voor een dergelijke grote recall is markant.

 

Listeria monocytogenes is natuurlijk een gevaarlijk pathogeen micro-organisme waarvan bekend is dat hij als huisbacterie buitengewoon hardnekkig aanwezig kan zijn bij en in productielocaties. Om echter op basis van een besmetting van de productielocatie of machines over te gaan tot een omvangrijke recall, terwijl er geen Listeria monocytogenes in het product is aangetroffen, is een vergaande maatregel die overigens door het bedrijf zelf vrijwillig is genomen.

 

Bij een risicoanalyse is het zeker ook in Europa interessant om op voorhand te bespreken tot hoe ver een acceptatie van besmetting van omgeving gaat en wanneer omgevingsbesmetting of besmetting van productiemachines of hulpmiddelen zou moeten leiden tot een recall van producten.

 

In de EU is de norm voor Listeria in producten 100 cfu/gram. Listeria groeit niet in de diepvries en ijs eet je bevroren op.

Bron:

www.vmt.nl (16/04/2014)

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail