FRFaîtes votre choix:

Servaco Food Control nu ook op de FAVV-lijst voor VTEC

Nieuws > Servaco Food Control nu ook op de FAVV-lijst voor VTEC >

Enterohemorragische Escherichia coli (EHEC) is een verzamelnaam voor verschillende stammen van de bacterie Escherichia coli die een toxine produceren, het verotoxine. Andere benamingen zijn dan ook VTEC (Verotoxin-producing E coli) of STEC (Shiga-like-toxin-producing E coli). Deze stammen zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk percentage van de bacteriële voedselvergiftigingen bij mensen en kunnen ernstige complicaties veroorzaken, het hemolytisch-uremisch syndroom. Het woord 'enterohemorragisch' geeft aan dat deze bacteriën ernstige darminfecties kunnen veroorzaken met bloederige diarree. Tot voor enkele maanden was   de O157:H7 de meest bekende EHEC-variant.

Recent kwam EHEC echter in het nieuws door een uitbraak van een zeldzame en kennelijk agressieve EHEC-variant, O104:H4 ( de zogenaamde Duitse variant). Ook in Frankrijk werden kinderen ziek door het eten van hamburgers met een nog niet nadergenoemde EHEC-variant.

Voor de autocontrole is het, gezien de recente problematiek, het meest aangewezen om te testen op de aan- of afwezigheid van VTEC.
“Afwezigheid op VTEC” betekent dat er geen gevaarlijke EHEC’s aanwezig zijn. Dit gaat dus duidelijk breder dan “afwezigheid van E. Coli O157, E. Coli O104, of zo meer.
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail