FRFaîtes votre choix:

13 doden in Denemarken door Listeria

Nieuws > 13 doden in Denemarken door Listeria >


Rullepølser is gemaakt van varkensvlees en op smaak gebracht met zout en diverse kruiden. Van de in totaal 28 patiënten zijn er alleen in de afgelopen drie maanden al 17 ziek geworden.

De 13 sterfgevallen, 12 vrouwen en een man, betrof mensen die al verzwakt waren door een andere aandoening. Zij waren tussen de 43 en 89 jaar oud.

 

Het Deense Statens Seruminstitut (SSI), dat is het grootste private Deense research- en ontwikkelingsinstituut, verwacht dat het aantal zieken eventueel nog hoger kan worden. Het totaal aantal patiënten is ook deze week met vier opgelopen.

CERVELAATWORST MET LISTERIA

De rollade is geproduceerd door de vestiging van Jørn A. Rullepølser, in Hedehusene, vlakbij Kopenhagen. Dit bedrijf levert vooral aan ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Daar deden zich de meeste sterfgevallen voor. Naar nu blijkt, troffen de autoriteiten in 2012 al met Listeria besmette cervelaatworst aan die was geproduceerd door Rullepølser en geleverd aan met name restaurants.

 

In mei 2014 trof de Deense controle-instantie (Fødevarestyrelsen) opnieuw Listeria aan in vleeswaren van het betrokken bedrijf. Drie weken na deze vondst verklaarden zij dat het bedrijf de productie kon hervatten. Er waren toen al 5 mensen ziek geworden door de besmette vleeswaren.

MONSTERS ROLLADE

Fødevarestyrelsen heeft in juli 2014 opnieuw monsters rollade onderzocht en die waren wederom positief voor Listeria. Daarop heeft de producent uit voorzorg alle vleeswaren en worsten die in het betreffende bedrijf zijn geproduceerd uit de verkoop gehaald bij speciaalzaken en supermarkten.

 

Fødevarestyrelsen heeft de productielocatie waar de besmette rollade werd geproduceerd, vier weken geleden gesloten. De voedselautoriteit onderzoekt ook de andere daar geproduceerde vleeswaren. Een andere productielocatie, Delika in de plaats Hammel, moest ook zijn deuren 24 uur sluiten om snijmachines en andere gereedschap dat in contact was gekomen met de besmette vleeswaar, zeer grondig schoon te maken en te desinfecteren.

 

SSI stelt op basis van het DNA-profiel van deze Listeria vast of de zieken inderdaad lijden aan de betreffende Listeria uit de vleeswaar. Het vleeswarenbedrijf Rullepølser exporteerde de betreffende vleeswaren niet.

BRON

www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail