FRFaîtes votre choix:

Salmonella-infectie in Europa

Nieuws > Salmonella-infectie in Europa >

Een afhaalrestaurant in Liverpool veroorzaakte in juli tenminste 31 ziektegevallen. De zieken waren besmet door S. Enteritidis. De autoriteiten hebben het afhaalcentrum gesloten, nadat bij 14 van de 31 zieken salmonellose was vastgesteld.

 

Van alle zieken werd onderzocht wat ze hadden gegeten. Het bleek te gaan om verschillende gerechten en er was niet een en hetzelfde product dat de Engelse overheid kon aanwijzen als de oorzaak. Dat het restaurant echter de oorzaak was, zoveel werd wel duidelijk.

 

Half augustus werd echter bekend dat deze uitbraak onderdeel was van een veel groter incident dat in heel Engeland speelt. In totaal gaat het om 247 zieken die allemaal besmet zijn met hetzelfde serotype S. Enteritidis. De Public Health England organisatie (PHE) spreekt dan ook van een nationale uitbraak. Drie patiënten die al leden aan een verminderde weerstand door andere aandoeningen, overleden.

 

De ziektegevallen deden zich verspreid voor over Engeland, maar die 31 in Liverpool maken er in ieder geval onderdeel van uit. In eerste instantie hebben ziekenhuizen en medici de zieken behandeld als geïsoleerde ziektegevallen.

 

Deze incidenten deden zich gedurende een aantal maanden voor, maar naar nu blijkt houden ze toch verband met elkaar en daarom is er een landelijk onderzoek naar de oorzaak gestart. Hieruit bleek eind augustus dat het ging om dezelfde infectiebron, namelijk eieren. Deze batch eieren is ook geleverd aan restaurants en winkels.

 

Er hebben zich ook gevallen voorgedaan in Oostenrijk, Luxemburg en Frankrijk, allemaal door dezelfde S. Enteritidis. In Frankrijk gaat het om 59 gevallen. Er zijn geen ziektegevallen gemeld uit Schotland of Wales.

 

De Engelse autoriteiten waarschuwen cateraars opnieuw voor de gevaren die kleven aan het gebruik van rauwe eieren. Deze S. Enteritidis infectie, Faagtype 14b lijkt dezelfde te zijn als die waarvan de European Food Safety Authority (EFSA) eind augustus een uitbraak bekend maakte. Het ging daarbij om infecties waarvan de bron gelegen is in eieren uit Duitsland. Zelfs uit kwarktaart isoleerden de autoriteiten dit zelfde serotype S. Enteritidis.

Bron: www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail