FRFaîtes votre choix:

Schimmel in yoghurt niet ongevaarlijk

Nieuws > Schimmel in yoghurt niet ongevaarlijk >

De yoghurt-Griekse stijl veroorzaakte in september 2013 een voedselinfectie waarbij meer dan 300 mensen ziek werden. De producent haalde 92 verschillende typen yoghurt uit de verkoop. De Food and Drug Administration (FDA) isoleerde vrijwel direct de betreffende schimmel uit diverse yoghurtbekers.

De onderzoekers beschikten over diverse monsters die zij van de producent hadden verkregen, maar beschikten bovendien over een yoghurtrestant van een echtpaar dat na consumptie ziek werd met misselijkheid, overgeven en diarree. In dat restant was schimmel zichtbaar aanwezig en volgens het echtpaar ook zichtbaar direct nadat ze de yoghurt hadden gegeten en in het bakje keken.

Uit dierproeven die het onderzoeksteam vervolgens uitvoerde, bleek dat deze schimmel ziekte kan veroorzaken.

De onderzoekers vinden dan ook dat, terwijl de lekenpers altijd stelt dat schimmels uitsluitend bederf veroorzaken, door hun onderzoek opnieuw is bewezen dat het wel degelijk gastro-enteritis kan veroorzaken.

Inmiddels is er een verhit debat uitgebroken tussen een hoogleraar microbiologie in dienst van het bedrijf dat de yoghurt produceert, en de auteurs van dit onderzoek. De hoogleraar vindt de publicatie getuigen van sensatiezucht, de auteurs wijken geen millimeter van hun standpunt.

Bron: Voedselveiligheid VMT, 2014, negentiende jaargang, nummer 8.

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail