FRFaîtes votre choix:

Cornflakes met mycotoxine

Nieuws > Cornflakes met mycotoxine >

Deze cornflakes waren geproduceerd in Duitsland en in de handel gebracht in 12 landen, zowel binnen als buiten de EU, waaronder ook in Nederland en België.

 

Het waren de Belgische autoriteiten die DON in eerste instantie ontdekten en dit bij Europese meldingssysteem (RASSF) meldde.

In Nederland vermeldde de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) echter niets hierover op hun website waaruit valt te concluderen dat het product voldoende snel onderschept is en niet in de Nederlandse huishoudens terecht is gekomen. DON noemt men ook wel een vomitoxine omdat het overgeven veroorzaakt.

DON behoort tot de fusarium-toxines. Aanbeveling 2006/583/EG van de Europese Commissie uit 2006 over de preventie en de beperking van fusarium-toxines in granen en graanproducten geeft aan, dat al het mogelijke moet worden gedaan om de aanwezigheid van deze fusarium-toxines in granen en graanproducten verder terug te dringen. Ze zijn zeer persistent en worden dus niet afgebroken tijdens de gebruikelijke productieprocessen, zelfs niet in verhittingsstappen.

In mei 2014 haalde de Franse supermarktketen Auchan maiswafels uit de verkoop omdat er een te hoog gehalte DON in voorkwam.

Bron: www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail