FRFaîtes votre choix:

Frisée-sla met residu

Nieuws > Frisée-sla met residu >

De partij was geveild door BelOrta en had een ‘te gebruiken tot’ datum van 2 april 2015.

De sla, die in België krulandijvie wordt genoemd, was geteeld in België. BelOrta heeft daarom in samenspraak met het FAVV beslist om dit product uit de handel te halen en terug te roepen bij de consument.

De FAVV constateerde dat er 2,3 mg/kg methiocarb in de frisée-sla aanwezig was. Wettelijk is 0,1 mg/kg toegelaten. De salade was bij diverse supermarktketens te koop in België, Duitsland en Luxemburg. Omdat de frisée-salade ook verwerkt was in zakjes gemengde salade van diverse grote supermarkten in België en Luxemburg - met als uiterste gebruiksdatum 6 en 7 april - werden ook deze uit de verkoop gehaald.

Methiocarb heeft als chemische formule C11H15NO2S. Het is een middel dat wordt verwerkt in onder andere slakkenkorrels, maar men gebruikt het ook als insecticide tegen de schadelijke insectensoort trips. Voor de mens is de stof in grote hoeveelheden giftig. Mogelijke symptomen zijn dan onder andere buikpijn, misselijkheid, braken en diarree.

De Acceptable Daily Intake (ADI) en Acute Reference Dose (ARfD) voor methiocarb zijn beide vastgesteld op 0,013 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Dit betekent dat iemand van 70 kg bijna 400 gram van de verontreinigde sla moet eten om boven deze veilige grenswaarden uit te komen. Als mensen frisée-sla hebben gegeten en deze symptomen vertonen, moeten ze direct doktershulp inroepen.

Bron: www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail