FRFaîtes votre choix:

Franse geitenkaasjes niet veilig

Nieuws > Franse geitenkaasjes niet veilig >

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stuurde een veiligheidswaarschuwing uit.

De geitenkaas was geproduceerd met rauwe geitenmelk. Verder bleek uit de melding op RASFF, de Europese website, dat de kaas was geëxporteerd naar diverse landen binnen en buiten Europa, waaronder ook België, Hongkong, Japan, Saoedi-Arabië en vele andere landen. De datum van monstername was 21 april, op 6 mei kwam de waarschuwing op de Europese website. De NVWA kwam 28 mei met een waarschuwing in Nederland.

De mededeling over deze kaas op de website van de overheid van Hongkong op 13 mei gaf aan dat er in Hongkong vijf types van deze geitenkaas waren geïmporteerd. In totaal ging het om 24 stuks, bij elkaar 20 kg. Zeventien kazen zijn opgespoord en vernietigd. Van de drie overgebleven kazen wist de importeur precies waar ze terecht waren gekomen waarna de autoriteiten de drie betrokken restaurants waarschuwden. Deze restaurants gooiden de kazen weg. Toch werd een publiekswaarschuwing uitgevaardigd.

Dezelfde kazen veroorzaakten in 2005 een internationale uitbraak van salmonellose, veroorzaakt door Salmonella Stourbridge. In totaal werden er toen 52 mensen besmet. De meesten daarvan in Frankrijk, Zweden en Zwitserland, maar ook in Nederland werden mensen ziek. De zieken hadden de kaas van dit merk, Le Petit Fiancé des Pyrénées, gegeten.

Bron: www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail