FRFaîtes votre choix:

Steeds maar weer die noten

Nieuws > Steeds maar weer die noten >

Supermarktketen Whole Foods en andere supermarktketens haalden eind juni en begin augustus macadamianoten uit de verkoop. Zij deden dit overigens ook al in april en februari dit jaar. De besmetting werd ontdekt via routinecontroles. Voor zover bekend waren er geen zieken.

Gemengde noten waar macadamianoten inzaten werden gerecalled door een bedrijf in New York. Ook hier toonde de Food and Drug Administration (FDA) de besmetting aan bij een routinecontrole. Tegelijkertijd haalde ook andere producenten notenmélanges met macadamianoten uit de handel in verband met eenSalmonella-besmetting.

Ook cashewnoten moesten uit de verkoop. Twee verschillende bedrijven werden daarmee geconfronteerd. Ook daar toonde de FDA de Salmonella-besmetting aan.

Salmonella kan 'eindeloos' overleven in levensmiddelen met een hoog vetgehalte en een lage water-activiteit. Salmonella groeit niet op producten met een lage wateractiviteit. Een kleine hoeveelheid kan op noten echter altijd aanwezig zijn en overleven. Tot nu toe is het nog niet helemaal duidelijk hoe dit risico voor onbewerkte noten nu precies tot stand komt of in zijn werk gaat.

Sinds 2001 t/m 2014 zijn er 64 recalls in de VS geweest van noten. In Europa zijn er echter niet of nauwelijks recalls van noten door besmetting met bacteriën geweest.

In de VS hebben de notenindustrie en de federale autoriteiten sinds 2007 producenten de verplichting opgelegd om amandelen in ieder geval te verhitten. Voor andere noten geldt deze verplichting (nog) niet.

Bron: www.vmt.nl

 

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail