FRFaîtes votre choix:

Droge kruiden toch niet altijd veilig

Nieuws > Droge kruiden toch niet altijd veilig >

De Zweedse volksgezondheidsautoriteiten (Folkhälsomyndigheten), konden door epidemiologisch onderzoek de oorzaak achterhalen.

Vooral restaurants maken gebruik van deze kruiden, van producent en merk Sevan, maar deze zijn ook in supermarkten te koop onder het merk Iwi. Het is onbekend of deze kruiden een kiemdodende behandeling hebben ondergaan, zoals doorstralen of verhitten. De Salmonella kon ook uit een ongeopende verpakking kruiden worden geïsoleerd. De producent haalde de besmette kruiden uit Servië.

De eerste zieke meldde zich op kerstavond 2014. Al begin dit jaar vermoedde Folkhälsomyndigheten dat de oorzaak een levensmiddel met een lange houdbaarheid was; vanaf april verdacht men de gemengde kruiden.

Omdat het hier ging om zowel een uitbraak door een restaurant als om ziektegevallen over het hele land, was het moeilijk om die samenhang aan te tonen. In juli slaagde men daarin omdat het faagtype 13A relatief weinig voorkomt.

Eind juli bleek dat ook andere merken kruiden hetzelfde type Salmonella bevatten. Daarom maakte de Zweedse autoriteiten melding van de uitbraak bij RASFF. De kruiden waren in ieder geval ook in Noorwegen te koop.

In Zweden worden circa 3000 mensen per jaar ziek door Salmonella. Hiervan loopt 80% de ziekte op in het buitenland, de overigen door geïmporteerde levensmiddelen.

Volgens Folkhälsomyndigheten gebeurt het maar zeer zelden dat Zweedse levensmiddelen met Salmonella zijn besmet.

De producent haalde al zijn kruidenmixen, geproduceerd vanaf januari 2014, uit de verkoop.

 

Bron: www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail