FRFaîtes votre choix:

Mexicaanse import van komkommers een probleem

Nieuws > Mexicaanse import van komkommers een probleem >

De mensen werden ziek tussen begin juni 2015 en september 2015 omdat de komkommers waren besmet met Salmonella Poona. Er werden 70 zieken in het ziekenhuis opgenomen. Terugtracering wees uit dat de Rancho Don Juanita in Baja Mexico de mogelijke teler was van de besmette komkommers. De betreffende Salmonella kon van een van hun komkommers worden geïsoleerd.

Zowel importeurs van komkommers als producenten die sandwiches maakten met komkommer, haalden hun producten begin september uit de verkoop.

In het algemeen liggen deze komkommers onverpakt in supermarkten uitgestald.

Met behulp van de Pulsenet database van de VS, waar DNA-profielen van bacteriën in worden opgeslagen, kon vastgesteld worden dat al deze zieken leden aan Salmonella Poona met hetzelfde DNA-profiel. Epidemiologisch bleek al snel dat komkommer een mogelijke bron was, maar omdat in de zomer een hoog percentage mensen komkommer eet, was de hulp van Pulsenet hierbij onontbeerlijk.

Het is de tweede maal deze zomer dat geïmporteerde groente uit Mexico zorgt voor een omvangrijke uitbraak. Eerder was dit het geval met koriander, besmet met Cyclospora. De VS importeert normaliter veel groente en kruiden vanuit Mexico. Zowel in 2009, 2011 als in 2013, 2014 en 2015 was uit Mexico geïmporteerde koriander de bron van een infectie met Cyclospora.

De Amerikaanse autoriteiten dringen er op hun website op aan om verse groente en kruiden goed te wassen en vooral ook om de geïmporteerde komkommers van het bedrijf dat de komkommers verkocht, niet te eten maar weg te gooien.

 

Bron: www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail