FRFaîtes votre choix:

Niet-gepasteuriseerd appelsap veroorzaakt zieken

Nieuws > Niet-gepasteuriseerd appelsap veroorzaakt zieken >

Het bedrijf High Hill Range in Californië verkocht ongepasteuriseerd appelsap en besmette daarmee ten minste 13 mensen met E. coli O111. De E. coli O111 werd zowel uit de appelsap als bij de patiënten geïsoleerd.

In de staat Illinois werden ten minste 70 mensen ziek door het drinken van ongepasteuriseerde appelsap. Zij werden besmet met de darmparasiet Cryptosporidium of met E. coli. Dat is nu nog niet helemaal duidelijk.

Autoriteiten troffen in de staat Michigan E. coli aan in appelsap van het bedrijf Uncle John's Cider Mill. Zij riepen consumenten op om dat sap vooral niet te drinken. Voor zover bekend is er niemand ziek van geworden.

In de staat Idaho beval de Food and Drug Administration (FDA) het bedrijf Sun Valley Juice Company om direct te stoppen met de productie en verkoop van ongepasteuriseerd vruchtensap. Dit nadat de FDA herhaalde malen overtredingen aantrof van de wet op het produceren en verkopen van niet-gepasteuriseerde vruchtensappen.

De FDA-regelgeving stelt dat fruittelers alleen appelsap ongepasteuriseerd mogen verkopen als die op het bedrijf waar de appels worden geteeld, wordt geproduceerd en rechtstreeks wordt verkocht aan de consument. Grotere producenten die appels verwerken afkomstig van verschillende boerderijen moeten vruchtensap een bacteriedodende behandeling geven.

Niet-gepasteuriseerd vruchtensap moet altijd zijn voorzien zijn van een waarschuwing op het etiket. ‘This product has not been pasteurized and therefore may contain harmful bacteria that can cause serious illness in children, the elderly and persons with weakened immune systems’.

De producent in Californië kwam al snel op zijn website met een verklaring waarom zijn klanten ziek waren geworden: "Wij hebben onlangs vernomen van de gezondheidsautoriteiten dat er half oktober enkele personen ziek zijn geworden nadat ze onze boerderij hadden bezocht."

"Er wordt gespeculeerd dat dit zou zijn veroorzaakt door het drinken van appelsap. We hebben altijd mensen gratis laten proeven en helaas raken honderden mensen per dag het tuitje van de appelsapdispenser aan. Dat kan heel goed het virus (sic) naar de kannen met sap hebben verspreid. Daarom stoppen we met het gratis laten proeven. We laten nu ook het sap controleren, want het gaat al 50 jaar goed zonder één klacht en dat willen we graag zo houden."

De eerste gedocumenteerde voedselinfectie in de VS door ongepasteuriseerd appelsap vond plaats in 1924. In totaal zijn door de jaren heen 3400 mensen bij 84 uitbraken in de VS ziek geworden door ongepasteuriseerd vruchtensap, meestal door besmetting met pathogene E. coli.

In Europa verkopen diverse verkooppunten, speciaalzaken, markten en supermarkten ongepasteuriseerde vruchtensappen. Ziektegevallen zijn niet bekend.

Bron: www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail