FRFaîtes votre choix:

Bolognesesaus veroorzaakt botulisme

Nieuws > Bolognesesaus veroorzaakt botulisme >

Epidemiologisch onderzoek wees uit dat alle drie de zieken aldaar pasta bolognese aten. De mensen kenden elkaar niet, dus ging het hier om separate ziektegevallen. De drie zieken hadden beademing nodig in het ziekenhuis gedurende meerdere weken.

 

Het bleek dat zij ziek waren geworden door een zeldzaam voorkomende Clostridium baratii type F. De ernstige neurologische ziekteverschijnselen ontstonden tussen de een en drie dagen.

 

De Agence Régionale de Santé Rhône-Alpes (L'ARS) en La Cellule de l’Institut de Veille Sanitaire en Région (Cire) deden uitgebreid onderzoek naar de drie alarmerende ziektegevallen en wezen dertien dagen nadat de ziektegevallen ontstonden de bolognesesaus aan als oorzaak. Zij konden de C. baratii niet isoleren uit de saus, maar wel uit de feces van de drie patiënten en uit het diepgevroren en ontdooide gehakt bij de producent. Toxine konden zij echter niet in het gehakt aantonen.

 

Hoewel het gehakt waarmee de saus was bereid vanaf maart 2015 op brede schaal was verkocht in geheel Frankrijk, kwamen geen verdere gevallen van botulisme aan het licht. De saus is verder niet onderzocht. Wel zijn bijna alle ingrediënten in het restaurant onderzocht, maar de onderzoekers troffen verder geen C. baratii aan.

 

Volgens rapportages van eerdere restaurantinspecties, kan de C. baratii zeer goed zijn uitgegroeid tijdens de bereiding. Die vond namelijk plaats in grote volumes waarvan de afkoeling bij kamertemperatuur vermoedelijk lang duurde. De anaerobe condities in de vele liters bolognesesaus waren ideaal voor C. baratii om te groeien en toxine te vormen.

 

Voedselvergiftiging door Clostridium wordt in het overgrote deel van de gevallen veroorzaakt door C. botulinum. C. baratii als oorzaak is zeldzaam. Het antitoxine dat de ziekenhuizen toedienden was dan ook van het verkeerde type en niet werkzaam. Pas toen het type Clostridium duidelijk was, werd het juiste antitoxine alsnog toegediend.

 

Dit is het tweede geval van C. baratii vergiftiging binnen een jaar in Frankrijk.

 

Er is geen melding van deze voedselvergiftiging gemaakt op de Europese website RASFF. De publicatie in Eurosurveillance door alle betrokken Franse instituten over deze voedselvergiftiging vond plaats in januari 2016.

 

Bron: www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail