FRFaÓtes votre choix:

Doden door HUS in RoemeniŽ

Nieuws > Doden door HUS in RoemeniŽ >

Het ging in totaal om 15 kleine kinderen tussen de drie maanden en drie jaar, waarvan er drie overleden. De laatste gevallen die zijn vastgesteld, dateren van 16 maart 2016. De meeste mensen die ziek werden, wonen in het zuiden van Roemenië.

Uit onderzoek bleek dat in ieder geval zes van de patiëntjes besmet waren met de pathogene E. coli O26. Al snel werden er EU-instituten bijgehaald om de bron van de uitbraak te ontdekken en te stoppen. Allerlei levensmiddelen konden op basis van epidemiologisch onderzoek de oorzaak zijn, maar wat precies de besmetting van de kinderen veroorzaakte werd niet direct duidelijk. Een onderzoek met aansluitend snelle publicatie door onder andere het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) moest mede helpen om de oorzaak te achterhalen. Afgaande op het epidemiologisch onderzoek, trof het Roemeense Nationale Instituut voor Volksgezondheid op 4 maart genen van shigatoxine aan in verschillende schapenkazen van een Roemeense kaasproducent. Vervolgens konden zij E. coli O26 isoleren uit een zachte schapenkaas van deze Roemeense kaasproducent. De kaasproducent stopte de productie en alle kaas werd direct uit de verkoop genomen.

Op 16 maart volgde een melding door Italië over deze kaas in het RASFF-systeem waarin waarschuwingen in Europa worden gemeld. Italië deed deze melding omdat een Roemeense baby van 14 maanden met een E. coli-infectie was opgenomen in een ziekenhuis in Florence.

De kaas is behalve in Roemenië ook verkocht in onder andere België, Duitsland, Italië en Spanje. In deze landen werd de kaas ook direct uit de verkoop genomen.

 

 

Bron: www.vmt.nl

Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail