FRFaîtes votre choix:

Eet sla in zakjes snel op

Nieuws > Eet sla in zakjes snel op >

Onderzoekers van de Universiteit van Leicester in Groot Brittannië (GB) adviseren voorverpakte sla direct op de dag van aankoop op te eten. Bacteriën zoals Salmonella groeien onverwacht snel in sappen die uit de gesneden blaadjes lekken. Dat blijkt uit een studie van deze onderzoekers. Nutriënten in deze sappen zouden zelfs in de koelkast Salmonella helpen zich te vermeerderen. De onderzoekers ontdekten met microscopische beelden dat de sappen de aanhechting van Salmonella aan spinazieblaadjes bevorderen. Wassen helpt nauwelijks om ze weer van besmette blaadjes te verwijderen. De sappen zorgen er verder voor dat Salmonella zich gemakkelijker hecht aan de verpakking. De onderzoekers wijzen erop dat een kleine beschadiging van slablaadjes of van spinazie en het lekken van een klein beetje vocht vanuit een snijvlak een grote stimulans kan geven aan de persistentie van Salmonella in zakjes voorgesneden sla. Het Food Standards Agency (FSA) in GB meldde in de media als commentaar op deze publicatie dat er de afgelopen vijf jaar slechts één incident was geweest door Salmonella in voorverpakte sla. De onderzoekers hebben niet bekeken of er daadwerkelijk Salmonella aanwezig was op de onderzochte blaadjes sla of spinazie. Wel zeggen zij dat er zowel in Europa als in de Verenigde Staten een aantal uitbraken is geweest door dit soort producten.

Bron: Voedselveiligheid 2017 tweeëntwintigste jaargang nummer 3
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail