FRFaîtes votre choix:

Opnieuw zieken door meel; internationale recall

Nieuws > Opnieuw zieken door meel; internationale recall >

Opnieuw werden mensen ziek door meel, besmet met E. coli O12. Dit keer begon deze uitbraak in Canada, waar tenminste zes mensen tussen februari en april 2017 ziek werden door meel.
Uit een monster van het meel van een van de zieken kon E. coli O121 geïsoleerd worden die hetzelfde DNA profiel heeft als geïsoleerd uit de feces van de zieken. De lokale autoriteiten adviseren consumenten om alle zakken meel met een inhoud van 10 kg met een specifieke code, weg te gooien en vooral ook hun voorraad te controleren.
Het betreffende meel was te koop vanaf januari 2017, onder andere bij een grote supermarktketen.
Tegelijkertijd loopt er een andere uitbraak in Canada door meel, waar inmiddels tenminste 30 mensen ziek door zijn geworden. Ook deze uitbraak betreft een besmetting met E. coli O121, maar met een ander DNA-profiel dan de uitbraak. Deze uitbraak leidde tot een recall van circa vijftig verschillende producten, zoals taartbodems, tacoschelpen en diepvries gebak.
Eind mei spreidde de Canadese recall zich uit naar de Verenigde Staten (VS), alwaar meel uit de verkoop werd gehaald. Voor zover bekend is er in de VS niemand ziek geworden.
Twee maanden na de eerste recall van meel in Canada, bereikte het nieuws Hongkong, alwaar ook Canadees meel in de verkoop was. Al het meel was al verkocht. Het Centre for Food Safety (CFS) in Hong Kong probeert te traceren aan wie het meel is verkocht.
Autoriteiten in alle drie landen dringen er bij consumenten op aan om meel niet te beschouwen als een kant-en-klaar product en dus geen rauw deeg of beslag te eten.

Bron: www.vmt.nl
Terug
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail