FRFaîtes votre choix:

Nieuws

Mager rundergehakt zat vol E. coli O26 (24/10/2018)

De supermarktketens Publix en Aldi in het zuidoosten van de Verenigde Staten (VS) haalden eind augustus 2018 producten met mager rundergehakt uit de verkoop. Er waren achttien mensen ziek geworden, omdat ze geïnfecteerd waren met E. coli O26. Een zieke overleed. Meer informatie
Meer hygiëne gewenst bij productie geraspte kokos (29/08/2018)

In juni 2018 nam een aantal grote supermarktketens in Frankrijk zakjes geraspte kokos uit de verkoop. Het bleek dat de kokos, afkomstig uit Indonesië, was besmet met Salmonella Weltevreden. Meer informatie
Diepvriesproducten zijn normaliter geen issue voor listeria (23/07/2018)

Een grote listeria-uitbraak in de Hongaarse fabriek van fabrikant Greenyard zorgde in Europa voor 47 zieken en negen doden. Deze treft ook Nederland, al vielen hier geen doden te betreuren. Hoe voorkom je een uitbraak van listeria monocytogenes? Voedselveiligheidsdeskundige Rijkelt Beumer spreekt zich uit. “Je kunt je vraag tekens zetten bij de hygiëne in het productiebedrijf.” Meer informatie
Op eierschalen zit Campylobacter (19/07/2018)

Campylobacter, de bacterie die in Europa verantwoordelijk is voor de meeste voedselinfecties, kan worden overgebracht via eierschalen. Het is evenwel mogelijk je hiertegen te wapenen. Dit is de conclusie van het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) in Duitsland.

Het BfR concludeert dat Campylobacter vooral wordt overgedragen door kippenvlees. Hoewel het risico op infectie via de buitenkant van eieren lager is, valt dat risico niet uit te sluiten. Het BfR legt uit dat infectie via eierschalen mogelijk is, maar dat belangrijke wetenschappelijke gegevens om dit te onderbouwen ontbreken of elkaar tegenspreken.
Meer informatie
Aardappelpuree oorzaak dodelijke uitbraak (19/07/2018)

Deskundigen van het Zweedse Centrum voor de Controle op Besmettelijke Ziekten (Smittskydd) stelden vast dat in de regio Västra Götaland in West-Zweden een uitbraak plaatsvond door infectie met Listeria monocytogenes.

Dit gebeurde van januari tot in mei 2018. Zeven mensen werden ziek, waarvan er vier overleden. Volgens de autoriteiten betroffen de sterfgevallen allemaal ouderen met onderliggende ziekten. Zij gaven aan dat het hierdoor niet goed mogelijk was definitief te bevestigen dat de doodsoorzaak daadwerkelijk listeriosis was.
Meer informatie
INTRAFOOD: “We staan op een keerpunt, althans zo lijkt het” (17/07/2018)

INTRAFOOD:18 bundelt - op 5 en 6 september in Kortrijk Xpo - vooraanstaande toeleveranciers van grondstoffen, ingrediënten, hulpstoffen, additieven en halffabricaten tot aanverwante diensten zoals know-how, technologie, loonwerk, laboratoria, consulting en onderzoekscentra. “We staan op een keerpunt, althans zo lijkt het,” zegt Koen Dewettinck van UGent over het seminarieprogramma.

INTRAFOOD is uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats voor voedingsindustrieverantwoordelijken binnen de Benelux en Noord-Frankrijk. Professionals uit de voedingsindustrie, betrokken bij de productontwikkeling en productie zoeken continu naar ingrediënten voor hun R&D en productontwikkeling. Zij kunnen met hun specifieke vragen terecht bij meer dan 100 kwalitatieve en dynamische toeleveranciers. Zij vinden er naast ingrediënten ook creatieve en innovatieve oplossingen voor de samenstelling van hun nieuwe en/of bestaande producten.
Meer informatie
EFSA: toegenomen verkoop van kant-en-klare voeding draagt bij aan de toename van listeriabesmettingen (28/06/2018)

PARMA - Het aantal besmettingen met listeria is de afgelopen jaren toegenomen bij met name vrouwen tussen 25 en 44 jaar oud en bij mensen ouder dan 75 jaar. Meer informatie
Future Food: multi inzetbare voedingsvezels (28/06/2018)

WAGENINGEN - Wetenschappelijke onderzoek heeft aangetoond hoe belangrijk het eten van voedingsvezels is voor onze gezondheid en in het bijzonder onze “buikgezondheid”. Meer informatie
Zorgwekkend dat STEC op vlees gemist is bij inspecties (08/05/2018)

De ene na de na de andere supermarkt kondigde de afgelopen dagen een recall aan van vleesproducten. Spar, Emté, Poisz, Coop en MCD hadden allemaal te maken met een mogelijke STEC-besmetting. Wat is de oorzaak en welke maatregelen worden genomen? VMT sprak met de betrokken partijen en de NVWA.

Poiesz, MCD, Spar en Coop: allemaal kregen ze mager gehakt geleverd van vleesproductiebedrijf ProMessa waarvan Coop eigenaar is, dat mogelijk besmet was met STEC. Het besmette vlees is afkomstig van een Nederlandse toeleverancier (een uitbeenderij, red) van Promessa.
Meer informatie
Cantaloupe-meloen opnieuw dodelijk (11/04/2018)

Opnieuw is cantaloupe-meloen de oorzaak van een uitbraak, dit keer in Australië waar het midden zomer is.

Begin maart 2018 werd via autoriteiten en media bekend dat minstens negentien mensen een infectie met Listeria monocytogenes hadden gekregen door besmette meloen. Zes van hen zijn overleden. De zieken, allemaal kwetsbare mensen, aten cantaloupe tussen 17 januari 2018 en eind februari.
Meer informatie
Servaco Food Control op SEE-days (29 maart 2018)

Bezoek Servaco Food Control op SEE-DAYS ! 29 maart 2018 – Flanders Expo Gent

Klik op onderstaande banner voor info over de verschillende SEMINARIES en schrijf u gratis in !

 

SeeDays2018_BANN_012018 (4)

 

Meer informatie
Keukengootsteen oorzaak uitbraak: van molecuul naar afvoersystemen (12/03/2018)

Uit een publicatie uit december 2017 in het tijdschrift Eurosurveillance blijkt dat de afvoerpijpen in de keuken van een restaurant een belangrijke oorzaak kunnen zijn in het overbrengen van pathogene micro-organismen. Meer informatie
Lijst van de erkende microbiologische methoden - versie 24 van februari 2018

zie hier de lijst van de erkende microbiologische methoden
Meer informatie
Gepaneerde stukjes diepvrieskip veroorzaken opnieuw uitbraken (09-02-2018)

De eerste recall was van gepaneerde kip die was besmet met Salmonella Enteriditis. De Canadian Food Inspection Service (CFIA) ging over tot een recal van dozen met dit product omdat er ten minste twintig mensen met deze Salmonella waren geïnfecteerd. Meer informatie
Nogmaals recall van blauwaderkaas

Twee dagen voor Kerstmis 2017 haalde het bedrijf Errington Cheese de Dunsyre blauwaderkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk uit de verkoop omdat de kaas Listeria monocytogenes bevatte. Meer informatie
Diepvries-beefburgers oorzaak E. coli-uitbraak

Net voor Kerstmis 2017 haalde supermarktketen Sainsbury’s in Groot-Brittannië (GB) diepvries-beefburgers uit de verkoop omdat er een verband zou bestaan met een uitbraak door E. coli O157:H7 waarbij minstens twaalf mensen ziek zijn geworden. Meer informatie
Ongewone recall van biologisch kaneelpoeder

Eind november 2017 haalden grote supermarktketens en speciaalzaken in Australië en Nieuw-Zeeland kaneelpoeder uit de verkoop omdat deze gecontamineerd was met Bacillus cereus. Het betrof gemalen kaneel, verpakt in een zakje met 150 gram product, dat ook online was verkocht. Meer informatie
Nieuwe accreditatiescope

Bekijk hier onze nieuwe B080-scope Meer informatie
Nieuwe erkenning VLM

Pakket diervoeders zie bijlage Meer informatie
Nieuwe wetgeving

Nieuwe wetgeving wat betreft de maximumgehalten voor lood, kwik, melamine en decoquinaat. Meer informatie
Etiket moet in eigen taal

Supermarktketen Lidl in Ierland haalde half augustus 2017 kant - en - klare maaltijden onder het eigen merk Vemondo uit de verkoop, omdat het etiket uitsluitend in het Duits was. Meer informatie
Nieuwe wetgeving : verordening warm vervoer

JOUE 2017-1981 nl.pdf
JOUE 2017-1981 fr.pdf
Meer informatie
Jagers kunnen met dieren enkel terecht in labo in Wetteren

1 euro per kg vlees: “Zo veel geschoten everzwijnen kan Limburg niet aan” Klik hier voor het volledige artikel. Meer informatie
Listeria ontwikkelt overlevingsunit

Onderzoekers van de Universiteit Diergeneeskunde in Wenen publiceerden in juni 2017 de uitkomsten van onderzoek naar het overleven van Listeria monocytogenes. Meer informatie
Accreditatie, must voor het labo

Accreditie, must voor het labo, Aldus Servaco Food Control in de nieuwste editie van VMT Food (september 2017). Klik hier om het artikel te lezen. Meer informatie
Gerookte zalm oorzaak Listeria-uitbraak

In Denemarken werden vier mensen ziek, vermoedelijk door het eten van gerookte zalm. Drie mensen werden ziek in de laatste week van augustus 2017 en één persoon al in mei 2017. Zij waren geïnfecteerd met Listeria monocytogenes.

Meer informatie
Rauwe eieren zijn niet overal veilig

In Australië vond volgens de autoriteiten en de media in de lente en zomer van dit jaar een duidelijke toename plaats van mensen die salmonellose hebben gekregen. Meer dan 1000 van deze zieken geven aan dat zij rauwe eieren hadden gegeten. Meer informatie
Een gefilterde kijk op duurzaamheid in het labo

Servaco Food Control onderscheidt zich onder meer van andere laboratoria door de ver doorgedreven zuivering van de lucht in de laboruimtes. Meer informatie
Fipronil in eieren

Het parket voert met ondersteuning van het Voedselagentschap een onderzoek uit naar het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Het gebruik van dit middel is niet toegestaan in deze sector en is dus illegaal. Meer informatie
Eén op de vijf monsters babyvoeding in de Verenigde Staten bevat lood

Het Environmental Defense Fund (EDF) in de Verenigde Staten (VS) kwam in juni 2017 met een rapport naar buiten over de aanwezigheid van lood in babyvoeding. Meer informatie
Opnieuw uitbraak door rauwe gepaneerde kipstukjes

Public Health Agency of Canada (PHAC) onderzoekt samen met een reeks andere landelijke en provinciale autoriteiten een uitbraak veroorzaakt door Salmonella Enteritidis in vier Canadese provincies.

Meer informatie
Wijziging in organisatie

Op 1 maart hadden we het genoegen om Stefan Coghe bij Servaco Food Control te verwelkomen. Vanaf 1 april zal hij de functie van Algemeen Directeur overnemen van Dr. Paul Heereman. Meer informatie
Kans op ziekte veel groter door rauwe melk

De groeiende populariteit van ongepasteuriseerde zuivel in de Verenigde Staten (VS) heeft onderzoekers ertoe gebracht om een inschatting te maken van de kans op ziekte door consumptie van deze producten. Zij maakten de kansberekening op basis van openbare gegevens over uitbraken.

Meer informatie
Opnieuw zieken door meel; internationale recall

Opnieuw werden mensen ziek door meel, besmet met E. coli O12. Dit keer begon deze uitbraak in Canada, waar tenminste zes mensen tussen februari en april 2017 ziek werden door meel. Meer informatie
Diepvriesmaaltijd besmet Deense consumenten

Een Deense supermarktketen haalde half maart een diepvriesmaaltijd uit de verkoop vanwege een Salmonella-besmetting. Twee senioren overleden eraan, tenminste nog eens zeventien mensen werden ziek van de maaltijd van gehaktbrood met aardappelen. Meer informatie
Zeldzame E. coli-variant zorgt voor recall van rundvlees

Een bedrijf uit de staat Texas in de Verenigde Staten (VS) haalde in maart bijna 37 ton rundvlees zonder been uit de verkoop omdat uit onderzoek bleek dat dit vlees was besmet met E. coli O103. Meer informatie
Eet sla in zakjes snel op

Onderzoekers van de Universiteit van Leicester in Groot Brittannië (GB) adviseren voorverpakte sla direct op de dag van aankoop op te eten.
Meer informatie
EU en VS moeten gevoeligheid voor Listeria onderzoeken

De kans op ziek worden door Listeria is nog niet goed in kaart gebracht. Meer informatie
Japanners ziek van gemalen koteletten

Begin november werden volgens verschillende Japanse media minstens vijftig mensen ziek door het eten van diepvriesvlees. Meer informatie
Doden door HUS in Roemenië

De autoriteiten in Roemenië informeerden in februari 2016 het Nationale Instituut voor Volksgezondheid van Roemenië over een verontrustend aantal patiënten met Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS).

Meer informatie
Bolognesesaus veroorzaakt botulisme

In de regio Rhône-Alpes in Frankrijk werden eind augustus 2015 drie mensen ernstig ziek na het op dezelfde dag, tijdens lunch of diner, eten van een maaltijd in een restaurant.

Meer informatie
Kaas bevat E. Coli

De betreffende kaas wordt uit de schappen gehaald omdat bij een controle de bacterie E. Coli is aangetroffen. Dit meldt de NVWA.

Meer informatie
De risico’s van rosé hamburgers

Volgens diverse lokale kranten, werden zeker 11 mensen in de Verenigde Staten (VS) in september 2015 ziek door het eten van niet goed verhitte hamburgers. De hamburgers werden op een lagere temperatuur dan gebruikelijk verhit gedurende 15 seconden, waardoor de kerntemperatuur niet 68°C bereikte, zoals de autoriteiten aanbevelen.

Meer informatie
Niet-gepasteuriseerd appelsap veroorzaakt zieken

Veel boerderijen en juicebars maken zelf appelsap. Dat kan risicovol zijn, zoals nu blijkt uit twee recente uitbraken en twee retournames in de Verenigde Staten (VS).

Meer informatie
Mexicaanse import van komkommers een probleem

Eind september waren er al bijna 560 zieken en 3 doden door het eten van komkommers, of door salades of sandwiches met komkommer in de Verenigde Staten (VS). De komkommers waren geïmporteerd uit Mexico.

Meer informatie
Biofilms vormen een van de grootste microbiële risico’s

De neiging van bederfflora en pathogenen om biofilms te vormen op wanden van procesapparatuur is momenteel één van de grootste risico’s op nabesmetting binnen de voedingsindustrie, met een kortere houdbaarheid tot gevolg. Dit onderwerp komt ruim aan bod tijdens het Hygiene for Food event van Flanders’ FOOD, Agoria en EHEDG België op 29 september in Antwerpen.

Meer informatie
Beheersplan Legionella

Aangezien Servaco Food Control veel belang hecht aan een goede samenwerking met klanten en u naast analyses ook graag de nodige ondersteuning verleent, hebben wij onze diensten uitgebreid met het opstellen en herzien van beheersplannen voor Legionella.

Een beheersplan voor Legionella is vereist voor watervoorzieningen in hoogrisico- en laagrisico-inrichtingen, voor koeltorens en voor klimaatregelingsystemen met luchtvochtigheidbehandeling.

Dit volgens het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de preventie van de veteranenziekte op publiek toegankelijke plaatsen van 09/02/2007.

U kunt  dus bij ons terecht voor het opmaken, implementeren en actualiseren van uw beheersplan voor Legionella. Contacteer ons op: sales@servacofoodcontrol.be.

 

Meer informatie
In twee Europese landen, producten met Listeria uit de verkoop

In Frankrijk en Groot-Brittannië bleken producten besmet met Listeria monocytogenes. In Frankrijk haalde supermarktorganisatie Auchan half augustus diepvries gepaneerde kipfilet uit de verkoop omdat er Listeria in was aangetroffen.

Meer informatie
Histamine in sardientjes in blik

Half augustus 2015 haalde de supermarktketen Auchan het product sardientjes in zonnebloemolie in blik uit de verkoop. Auchan verkocht dit product onder zijn eigen merk en onder Pouce in verschillende landen waar de supermarktketen actief is. Het product had een houdbaarheid tot december 2019. Voor zover bekend is er niemand ziek geworden.



Meer informatie
Droge kruiden toch niet altijd veilig

In Zweden raakten 174 mensen besmet met Salmonella Enteritidis, faagtype13A. De oorzaak waren gedroogde gemengde kruiden met groente in grootverpakking.

Meer dan de helft van deze zieken, 108, werden besmet door het eten in een restaurant op het eiland Öland, voor de oostkust van Zweden. De andere zieken bevonden zich verspreid over heel Zweden.

Meer informatie
Steeds maar weer die noten

Deze zomer waren er een aantal recalls in de Verenigde Staten (VS) van met Salmonella besmette noten. Deze waren niet behandeld met een methode om pathogene micro-organismen te doden.

De autoriteiten hebben dit jaar het aantal controles op noten opgevoerd en daarom regent het nu recalls.

Meer informatie
Bijna 2000 zieke kinderen in de Filipijnen

Snoepjes, besmet met Staphylococcus aureus, bleken de oorzaak te zijn van de voedselvergiftiging die in juli bijna 2000 kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar in de Filipijnen trof.

De incubatietijd van de bacterie was vijf uur, waarna de kinderen klassieke symptomen vertoonden van een voedselvergiftiging. Ongeveer 70 kinderen lagen na twee dagen nog altijd in regionale ziekenhuizen.

Meer informatie
Kruisbesmetting maakt ziek

In Boise, een stad in het noordwesten van de Verenigde Staten, werden circa 290 mensen ziek door het eten van producten uit de Co-op supermarkt, alwaar voornamelijk biologische producten worden verkocht. Van deze 290 mensen staat door onderzoek aan feces in ieder geval vast dat zij besmet zijn met de Salmonella die ook gevonden is bij de deli-afdeling van Co-op. Om welke Salmonella het precies ging, is nog niet bekend.

Meer informatie
Franse geitenkaasjes niet veilig

In Franse geitenkaasjes van het merk Le Petit Fiancé des Pyrénées, bleek eind mei Salmonella aanwezig te zijn. Dit stelden de Franse autoriteiten vast bij een routineonderzoek. De producent bevindt zich in de centrale Pyreneeën.

Meer informatie
Drinkwater vol parasieten

Bijna 6500 huishoudens aan de westkust van Ierland hebben op 6 mei het advies gekregen hun drinkwater te koken alvorens het te gebruiken. Dit omdat acht inwoners in de omgeving van de Ierse stad Westport in de eerste week van mei 2015, symptomen vertoonden van een infectie met Cryptosporidium.

Meer informatie
Besmette appelschijfjes

Op 30 april maakte de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) bekend dat zij Listeria monocytogenes had aangetroffen in appelschijfjes en overging tot een recall. Er was tot dan toe één zieke bekend. Meer informatie
Hummus besmet

In de Verenigde Staten (VS) haalde het ook in Europa bekende merk Sabra bepaalde soorten hummus uit de verkoop omdat die besmet kon zijn met Listeria monocytogenes. Meer informatie
Frisée-sla met residu

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stelde vast dat residu van het bestrijdingsmiddel methiocarb aanwezig was in frisée-sla van het merk Flandria.

Meer informatie
Meer voedingsproducten teruggeroepen na Europese allergiewetgeving

Door de nieuwe etiketteringsregels voor voedingsproducten die Europa heeft opgelegd sinds 13 december 2014 zijn er meer "recalls" (terugroepingen van producten) door de fabrikanten of verdelers van producten waarbij niet vermeld werd dat er allergene bestanddelen inzitten. Dat valt te lezen op de website van het Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Meer informatie
STEC in Zweden

In Zweden deden de autoriteiten onderzoek naar de aanwezigheid van Shiga toxine-producerende E. coli (STEC) op rundvlees en bladgroente. Meer informatie
Listeria niet weg te krijgen

Uit onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes ook na schoonmaken van de bedieningsafdelingen in supermarkten, aanwezig kan blijven. Dit blijkt uit een publicatie in The Journal of Food Protection. Meer informatie
Cayennepeper met pindasporen

Een aantal grote supermarktketens in België, waaronder Colruyt en Boni, haalden cayennepeper onder eigen merk uit de verkoop. Reden was dat er mogelijk sporen van pinda-eiwit in zaten.

Meer informatie
Recalls van biologische spinazie

Bedrijven in de Verenigde Staten (VS) hebben diepvries biologische spinazie en meer dan veertig verschillende soorten biologische diepvriesmaaltijden met spinazie en spinaziedip in het gehele land uit de verkoop gehaald omdat de spinazie besmet bleek te zijn met Listeria. Meer informatie
Herbeoordeling lijst wettelijke allergenen EU

De huidige allergenenwetgeving (bijlage II in Verordening Nr. (EG) 1169/2011) is gebaseerd op een advies van EFSA uit 2004.

Er heeft een (her)beoordeling van alle gepubliceerde data plaats gevonden die betrekking heeft op voedselallergie in Europa. In de update geeft EFSA's Scientific Opinion in op de prevalentie (het voorkomen) van de verschillende allergieën, de klachten, diagnose, drempelwaarden, effect van productbewerkingen zoals verhitten en analyse van allergenen.

Meer informatie
Cornflakes met mycotoxine

In diverse landen, waaronder Frankrijk en België, haalden grote supermarktketens cornflakes onder huismerk uit de schappen omdat het product een te hoog gehalte van het mycotoxine deoxynivalenol (DON) bevatte.

Meer informatie
Worst met parasieten

Na het eten van worst, gemaakt van varkensvlees, werden in de stad Pehaujó op circa 350 km ten westen van Buenos Aires (Argentinië), in februari 2015 tenminste 170 mensen geïnfecteerd met Trichinella spiralis. Deze parasiet bevond zich in worst van een lokale slager.

Meer informatie
Uitbraak E. coli in Engeland

In Engeland, Schotland en Wales, zijn in oktober en november 85 mensen besmet met een pathogene STEC. Zij lijden allemaal aan hetzelfde E. coli serotype met hetzelfde DNA profiel. Van deze 85 zijn er 75 rechtstreeks besmet. Meer informatie
Heinz haalt ontbijtgraan voor baby's uit de verkoop

In augustus dit jaar haalde Heinz ca. 1.500 verpakkingen Heinz ontbijtgraan met toegevoegde vitamine AD, calcium en eiwitten uit de verkoop in China omdat er een te hoog gehalte aan lood in zat. Meer informatie
Kopenhagen nerveus over tzatziki

In Kopenhagen, Denemarken, heeft de gemeente een brief geschreven aan de ouders van drieduizend kinderen op veertig scholen. Deze kinderen nemen deel aan het EAT-programma dat schoollunches verzorgt. Als bijgerecht bij een maaltijd, die bestond uit een hamburger, gebakken aardappelen en chiliketchup, serveerde het EAT programma op 11 november ook tzatziki. Later bleek dat deze tzatziki besmet was met Listeria monocytogenes. Meer informatie
Vernieuwde erkenning OVAM

Zie hier voor onze erkenning van OVAM. Meer informatie
Gepaneerde kipnuggets in de Verenigde Staten met enterotoxine van Staphylococcen

In de Verenigde Staten (VS) haalde de producent Bell & Evans van gepaneerde diepvries-kipproducten deze producten uit de verkoop omdat er mogelijk enterotoxine in zou zitten, afkomstig van Staphylococcus aureus. Meer informatie
Barbecueworstjes zorgden voor zieken in Canada

De Canadian Food Inspection Agency (CFIA) besloot dat Missing Link Extraordinary Sausage de grillworstjes voor op de barbecue, die werden geproduceerd tussen half juli en begin oktober, uit de verkoop moest halen. Meer informatie
Schimmel in yoghurt niet ongevaarlijk

Amerikaanse onderzoekers publiceerden hun resultaten van een onderzoek naar met de schimmel Mucor circinelloides verontreinigde yoghurt. M. circinelloides f. Circinelloides staat bij deskundigen bekend als een pathogene schimmel die door voedsel kan worden overgebracht.

Meer informatie
IKEA haalt wereldwijd pasta uit de verkoop

Begin oktober verscheen een bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat IKEA in hun Swedish Food Market twee soorten pasta uit de verkoop haalt.

Meer informatie
Noors pluimveevlees besmet met multiresistente E. coli

De Noorse veterinaire autoriteiten monitoren sinds 2000 de aanwezigheid van multiresistente E. coli in kalkoenfilet. In juli kwamen zij met een persbericht dat een verhoging van multiresistente E. coli is aangetroffen in kalkoenfilet.

Meer informatie
Pestosalade velt concours hippique-bezoekers

Een concours hippique in Roeser (Luxemburg), een stad 10 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, eindigde voor ten minste tien bezoekers aan de VIP-lounge op onaangename wijze. Meer informatie
Salmonella-infectie in Europa

Een internationale uitbraak van Salmonella Enteritidis, begon als diverse lokale Europese uitbraken. Pas later werden die door de autoriteiten aan elkaar geknoopt, met dezelfde besmettingshaard als oorzaak. Meer informatie
13 doden in Denemarken door Listeria

Sinds september 2012 zijn er tot nu toe ten minste 28 mensen besmet geraakt met Listeria monocytogenes door het eten van sandwiches met het Deense vleeswaar Rullepølser. Meer informatie
Vijf mensen slachtoffer van miltvuur in Hongarije

In Hongarije lagen vijf mensen in het ziekenhuis die vermoedelijk zijn besmet met de miltvuurbacterie, Bacillus anthracis.

Meer informatie
E. coli in kaas van ongepasteuriseerde geitenmelk

Via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) werd de Belgische overheid op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van E. coli O26:H11 in geitenkaas van het merk Chavignol,  geproduceerd in Frankrijk. Deze geitenkaas is gemaakt van ongepasteuriseerde geitenmelk. Meer informatie
Besmet chiapoeder

Tot nu toe zijn ten minste 73 mensen in de Verenigde Staten en Canada ziek geworden door tot poeder vermalen gedroogde biologische chiazaadjes. De zieken zijn geïnfecteerd met Salmonella Newport, Salmonella Oranienburg, Salmonella Saintpaul of Salmonella Hartford. Epidemiologisch blijkt dat vrijwel alle patiënten producten, gemaakt van dit chiapoeder, hebben gegeten. Meer informatie
Nieuw accreditatiecertificaat!

Zie hier. Meer informatie
Grote hoeveelheid gehakt in de Verenigde Staten uit de verkoop

Nadat elf mensen in de Verenigde Staten een infectie met E. coli O157:H7 hebben opgelopen, heeft het bedrijf Wolverine in Detroit 0,8 miljoen kilo gehakt uit de verkoop genomen. Het lijkt erop dat de zieken onvoldoende verhitte hamburgers hebben gegeten in verschillende restaurants. Zeven mensen liggen in het ziekenhuis. Meer informatie
Gerookte zalm in Frankrijk en België retour

King Sea Food haalt gesneden gerookte zalm in heel Frankrijk, België en Zwitserland retour omdat er mogelijk Listeria monocytogenes in zit.

Meer informatie
27 zieken door rauwe melk in Finland

In Finland zijn er, zoals in de meeste andere landen, verkooppunten waar men rauwe melk, zo van de boerderij, kan kopen.

Op een boerderij in Borgå, ca. 50 kilometer ten noordoosten van Helsinki, kochten consumenten ongepasteuriseerde melk en dit resulteerde in 27 zieken.

Meer informatie
Recall ijsjes zonder Listeria

In Californië, de Verenigde Staten, haalde de producent Helados La Tapatia, alle consumptie-ijs waterijsjes, vruchtenijsjes en ijslolly’s uit de verkoop in verband met een mogelijk gezondheidsrisico door Listeria monocytogenes.

Deze ijsproducten werden in vele Amerikaanse staten, maar ook in Canada, verkocht. Er zijn voor zover bekend geen zieken. De autoriteiten troffen Listeria aan op productiemachines, apparatuur en hulpmiddelen.

Bron:



FDA - Helados La Tapatia Inc. Recalls Products...

Meer informatie
Meer Listeria, minder Salmonella

Zowel het Center for Disease Control (CDC) in de Verenigde Staten (VS) als de European Food Safety Authority (EFSA) en de European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) gaven een update over voedselinfecties. Meer informatie
Pathogenen in groente

In maart 2014 verschenen in the Journal of Food Protection twee artikelen over de besmetting met pathogenen van groente in zakjes gemengde sla, geproduceerd en te koop in Nederland. Meer informatie
Kaas met Salmonella Enteritidis

In verschillende Amerikaanse staten is in november 2013 blauwaderkaas teruggehaald.

In winkels en online verkocht de producent deze grote blokken en wielen blauwaderkaas, zowel in kleinere hoeveelheden als in grote stukken.

De kaas is gemaakt van rauwe melk.

De besmetting kwam aan het licht door een routine monstername door de autoriteiten. De producent zei dat hij  heeft ontdekt waar zich de besmettingsbron bevindt en liet weten deze te hebben geëlimineerd.

Eind december 2013 gebeurde echter precies hetzelfde nog een keer. Dezelfde kaas moest uit de verkoop worden gehaald met precies hetzelfde serovar Salomonella Enteritidis.

In Ierland haalden de autoriteiten Goudse boerenkaas uit de verkoop wegens een besmetting met VTEC E. coli. Het gaat om alle batches die sinds eind augustus 2013 zijn geproduceerd.

Meer informatie
Salmonella bij mens en dier verschilt meer dan verwacht

Het Britse Sanger Institute onderzocht in samenwerking met de KU Leuven een Schotse salmonelladatabank die gedurende 22 jaar staaltjes bijhield van besmettingen bij mens en dier. Daaruit blijkt dat menselijke salmonellastammen duidelijk genetisch verschillen van dierlijke stammen en dat menselijke salmonellavarianten een bredere antibioticaresistentie hebben. Meer informatie
Infecties Campylobacter en E. coli gestegen

In Europa is het aantal infecties met Campylobacter- en E.coli-bacteriën de laatste jaren gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Het instituut bekeek de trends van zes bacteriële besmettingen in voedsel en water tussen 2006 en 2009. Meer informatie
EU-rapportage over aan voedsel gerelateerde ziekten in 2011

De European Food Safety Authority (EFSA) rapporteert dat er in 2011 een toename is te zien in het aantal gerapporteerde gevallen van infecties door Campylobacter van 10% over de laatste vier jaar.
Meer informatie
Analyse op acrylonitril n.a.v. treinongeluk in Wetteren

Servaco Food Control kan de analyse op acrylonitril aanbieden via het zusterbedrijf 'Servaco'.
Meer informatie
EFSA: meeste mensen ziek van Campylobacter

Campylobacteriosis blijft de meest gerapporteerde zoönotische ziekte in mensen. Daarnaast blijkt er een stijgende trend te zijn in E. Colibesmettingen waaraan de grote EHEC-uitbraak in 2011 heeft bijgedragen. Meer informatie
Geaccrediteerde analyse voor opsporing van paardenDNA

Servaco Food Control biedt u de DNA-analyse op paardenvlees als geaccrediteerde test aan.

Meer informatie
EHEC uit Nederland steekt kop op in Zweden

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) voeren controles uit bij een uitsnijderij in Enschede. De reden van de inspectie: de EHEC-bacterie. Meer informatie
Uitbreiding erkenning in de discipline water (LNE)

Servaco Food Control heeft een nieuwe, uitgebreidere erkenning ontvangen van het LNE sinds 14/12/2012.  Meer informatie
Risico op bacteriële besmetting in groenten en fruit

In het novembernummer van de Journal of Food protection verscheen een belangrijk artikel over de besmetting met Listeria monocytogenes, E. coli O157 en Salmonella van groenten en fruit gedurende de teeltperiode. Meer informatie
E. coli O157 in populair restaurant in Belfast

Een grote explosie van E. coli O157-infecties gerelateerd aan eten in een bekend restaurant in een winkelcentrum van Belfast, Noord-Ierland, resulteerde in oktober in 137 bevestigde en 164 vermoedelijke ziektegevallen. Meer informatie
Recall met grote getallen

Half september haalde het bedrijf XL Foods in Canada vlees voor de productie van rundvlees en rundergehakt terug en ook de Canadese authoriteiten stuurden een officiële waarschuwing voor consumenten uit omdat het vlees besmet was met E. coli O157:H7. Meer informatie
Medisch attest nu 3 jaar geldig

In het KB van 3 februari 2012 wordt de regelgeving rond het medisch attest van werknemers in de voedingsindustrie gewijzigd. Meer informatie
Opnieuw EHEC-besmetting in Duitsland

Opnieuw EHEC-besmetting in Duitsland Meer informatie
Aangepaste erkenning VLAREL!

Sinds kort beschikt Servaco Food Control NV over de aangepaste erkenning water en Legionella volgens VLAREL. Meer informatie
Nieuwe voedselveiligheidscriteria voor pluimveevlees

Verordening 2073/2005/EG stelt nieuwe voedselveiligheidscriteria voor pluimveevlees Meer informatie
US voert strijd tegen EHEC op

Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) kondigt nieuwe stappen aan tegen EHEC in gemalen vleesproducten. Meer informatie
Salmonella-uitbraak in USA geassocieerd met papaja's

De FDA (Food and Drug Administration)  wijst als mogelijke oorzaak van de recente salmonella-uitbraak in de USA naar de consumptie van papaja's. Meer informatie
Servaco Food Control nu ook op de FAVV-lijst voor VTEC

Servaco Food Control is nu ook opgenomen op de lijst van erkende laboratoria voor de bepaling van VTEC.

E. Coli O104, EHEC, VTEC of STEC ? Wat is wat ?
Meer informatie
Servaco Food Control op QS-lijst EHEC-analysen (Duitsland)

Servaco Food Control werd opgenomen op de QS-lijst voor EHEC-analyse Meer informatie
Analyse op EHEC

Servaco Food Control voert uw analyses uit op EHEC. Meer informatie
www.servacofoodcontrol.be
Wij voeren uw analyses
uit
op voedingswaren, diervoeder, dierlijk afval
en water.
Honderdweg 13
9230 Wetteren

Tel.: +32 9 363 80 14
Fax: +32 9 362 04 62

E-mail